Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/clients/client0/web29/web/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/clients/client0/web29/web/textpattern/lib/txplib_misc.php(570) : eval()'d code on line 465 Isolatiemateriaal

Vul ons formulier offerte isolatie in en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij diverse bedrijven!

Isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal

Er zijn veel soorten isolatiemateriaal in omloop, met ieder hun eigen toepassing. Ieder materiaal heeft zijn eigen specifieke isolatiesterkte, die uitgedrukt wordt in de R-waarde. De regel is, dat hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal is in warmteisolatie. Staart u zich echter niet blind op deze R-waarde, want factoren als overmatige ventilatie (spleten, kieren) en vocht spelen een belangrijke rol in het verlies van warmte. De volgende materialen worden het meest toegepast:

 • Cellulose: cellulosevlokken kunnen in holle ruimten van muren geblazen worden. Ze kunnen van oud papier gemaakt worden, waarna ze vermengd worden met zouten om de brandveiligheid te verhogen.
 • Glaswol: glaswol bestaat uit draden van een gesmolten mengsel van zand, kalk en soda. Glaswol kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat kleine scherfjes ingeademd kunnen worden.
 • Houtvezel: puur natuur. Snippers en spaanders kunnen samengeperst worden tot platen. Bij hogere porositeit bieden ze goede isolatie tegen geluid en warmte, zij het dat ze ietwat brandonveilig zijn.
 • Houtvulling: wederom puur natuur. Van houtafval worden kleine zaagselvlokken gemaakt die goed dienst doen onder vloeren. Het materiaal isoleert warmte en helpt de vochtheidsgraad op peil te houden.
 • Houtwol: houtwol isoleert goed, maar moed ge├»mpregneerd worden om brandveiligheid te garanderen.
 • Kokos: kokosvezels zijn afkomstig van de schil van de kokosnoot. Ze isoleren goed, maar moeten ook ge├»mpregneerd worden om brandgevaar te verminderen. Dekens van dit materiaal zijn relatief duur.
 • Kurk: kurk is een mooi ogende isolator met bijzonder goede eigenschappen. Het is vanwege de productiemethode helaas wel zeer prijzig.
 • Polystyreen (piepschuim): deze biologisch niet afbreekbare isolator wordt vervaardigd uit o.a aardolie. Isoleert matig, maar is goedkoop.
 • Polyurethaan (PUR): deze isolator wordt met name toegepast bij afdichting van kieren. Het materiaal geeft bij verbranding giftige stoffen af en is niet afbreekbaar of recyclebaar.
 • Riet: een oude bekende. Geperst riet isoleert goed, maar u dient wel rekening te houden met eventuele allergenen (hooikoorts). Werkt goed voor daken, maar kan problemen geven met de welstandscommissie.
 • Schuimglas: schuimglas is een glassoort met bijzonder veel belletjes. Het gaat lang mee en isoleert zowel warmte als geluid, maar is vrij duur.
 • Steenwol: steenwol isoleert goed. Er kunnen echter wel kleine deeltjes losraken die bij inademing in de longen vast kunnen gaan zitten. Gebruik dus met mate en alleen op bepaalde plaatsen (denk aan de spouw). Steenwol brandt niet en is dus een brandveilige keus.
 • Zachtboard: isoleert geluid en warmte en kan goed gebruikt worden als ondervloer.
 • Kit: kit wordt vooral gebruikt om naden en voegen af te dichten. Een veelgebruikte kitsoort is siliconenkit.
 • Isolatieplaten: een goede optie voor mensen die de voordelen van verschillende materialen met elkaar willen combineren. Isolatieplaten bevatten gelamineerd isolatiemateriaal omgeven met een beschermende cachering.

Attributen / accessoires

Naast primaire isolatiematerialen, zijn er ook diverse accessoires die u voor uw woning kunt aanschaffen om het energieverbruik terug te dringen. Veel van deze attributen kunt u snel on-line via de energie bespaarshop aanschaffen.

 • Radiatorfolie: als u radiatoren heeft die tegen de buitenmuur bevestigd zijn, verliest u door die muur veel warmte. Met name in de winter, als het buiten koud is, heeft de warmte van de radiator de neiging via de muur naar buiten te stralen. Om deze warmte binnen te houden, en dus het huis eerder op temperatuur te krijgen, kunt u achter uw radiator radiatorfolie plaatsen. Deze folie weerkaatst de door de radiator naar buiten gezonden warmte terug het huis in, wat zowel het comfort (uw huis is sneller op temperatuur) als uw energierekening ten goede komt.
 • Bandagefolie: bandagefolie wordt gebruik om warmwaterbuizen (dus ook verwarmingsbuizen) te isoleren in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden.
 • Badisolatie: als u graag tijd in een warm bad besteedt, vult u wellicht af en toe het bad bij met warm water. Veel van de warmte gaat verloren via de bandwand, waardoor het water relatief snel afkoelt. Speciale reflecterende thermokussens om te badwand kunnen dit warmteverlies zeer goed tegengaan. Het vullen van het bad kost zo tot 33% minder energie!
 • Tochtwering: een opengelaten of onvoldoende afsluitende deur kan via tocht veel energie kosten. Er zijn vele manieren om dit tegen te gaan, waaronder deurdrangers en tochtstrips.