Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/clients/client0/web29/web/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/clients/client0/web29/web/textpattern/lib/txplib_misc.php(570) : eval()'d code on line 465 Energielabel

Vul ons formulier offerte isolatie in en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij diverse bedrijven!

Energielabel

Het energielabel voor woningen geeft snel en eenvoudig aan hoe het gesteld is met het energieverbruik van uw woning. Iedere verkoper of verhuurder van een huis ouder dan tien jaar is sinds januari 2008 verplicht het energielabel te tonen aan geïnteresseerden. Het geeft in de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe zuinig het huis is. De klasse A is verder onderverdeeld in A, A+ en A++, waarbij A++ de meest energiezuinige klasse is. De vaste energielasten van een huis met een gunstig energielabel liggen significant lager dan bij een huis met een nadelig energielabel. Dit maakt een gunstig energielabel een aantrekkelijke eigenschap van een woning, waardoor de waarde van het pand zal stijgen. Aangezien het energielabel voor een groot deel afhankelijk is van de in huis gemaakte stookkosten, is een goede isolatie &eactue;én van de beste manieren om uw classificering te verbeteren. Er bestaan naast het energielabel voor woningen ook energielabels voor auto’s en huishoudelijke apparaten.

Hoe wordt het energielabel toegekend?

De officiële benaming voor het energielabel is het energie prestatiecertificaat. Het mag alleen toegekend worden door een officieel erkend adviseur, die het uitschrijft na een inspectie van uw woning. U kunt het in feite vergelijken met een soort APK-keuring van uw huis; alleen erkende, gecertificeerde instanties mogen de keuring uitvoeren. Het energielabel wordt bij verkoop overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Het label is 10 jaar geldig, maar u kunt te allen tijde (bijvoorbeeld na installatie van nieuwe kozijnen) een herkeuring aanvragen. Het feitelijke energielabel van uw woning wordt vastgesteld middels de zogenaamde energieindex (eenheid: MJ/m2/jaar). Dit getal is een maat voor de hoeveelheid gebruikte energie per jaar per vierkante meter woonoppervlak. Hoe lager dit getal, hoe beter uw energieklasse. Factoren die meewegen in het vaststellen van de energieindex zijn onder andere isolatie,de zuinigheid van aanwezige installaties en het al dan niet aanwezig zijn van duurzame energiebronnen (zonnepanelen, zonneboiler).

Hoe lees ik het energielabel?

In het bovenste deel (zie voorbeeld energielabel) vindt u aan de linkerkant de vooraf opgestelde klassen. De klassen zijn van elkaar te onderscheiden in zowel kleur (groen t/m rood), letter (A t/m G) en lengte van de balk (langer betekent meer energieverbruik). In de balken van de klassen vindt u per klasse de onder- en bovengrens voor de energieindex. Aan de rechterkant vindt u een pijl waarop u uw score terugvindt, uitgezet tegenover de vooraf opgestelde klassen aan de linkerkant. Deze pijl wijst dus eigenlijk uw positie aan; hoe hoger, hoe beter. In het tweede deel vindt u wat algemene uitleg en nogmaals uw score, nu puur in getalvorm. In het derde deel vindt u diverse gegevens over het gebouw. Daarnaast vindt u een zegel van de Europese EPBD (Energy Performance Building Directive). Onderaan het energielabel vindt u informatie over de keuringsinstantie, inclusief stempel en logo. Aan de achterkant van het label komt u tot slot specifieke adviezen tegen om uw woning energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan isolatie of een HR-ketel.

Voorbeeld energielabel