Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/clients/client0/web29/web/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/clients/client0/web29/web/textpattern/lib/txplib_misc.php(570) : eval()'d code on line 465 Beglazing

Vul ons formulier offerte isolatie in en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij diverse bedrijven!

Beglazing

Glas

Isolerende beglazing is één van de meest besparende maatregelen die u in uw huis kunt nemen. Als u gewoon dubbel glas plaatst waar eerst enkele beglazing zat, bespaart u 20m3 gas per vierkante meter dubbel glas. Plaatst u speciaal extra-isolerend HR++ glas, dan loopt deze besparing op tot maarliefst 30m2 per vierkante meter. In een gemiddeld huis met een glasoppervlak van 20m2 kunt u zo dus op jaarbasis een besparing realiseren van 600m2, ofwel €400. Als bonus is dubbelglas ook nog eens inbraakwerend. Gezien de relatief lage aanschafprijs en het comfort, is isolatie van de beglazing voor iedereen het overwegen waard. Wilt u het comfort verder verhogen, overweeg dan ook een goede zonwering aan te schaffen.

Wilt u uw beglazing isoleren, dan heeft u diverse mogelijkheden. U kunt kiezen voor dubbel glas, voorzetramen, HR+ glas of HR++ glas. Dubbel glas bestaat uit twee platen van glas, met daartussen een laag droge lucht. Heeft u speciaal isolerend HR+ of HR++ glas, dan is deze ruimte opgevuld met het beter isolerende argon. Aan de binnenkant van deze twee glassoorten zit tevens nog een reflectieve laag, die warmte terugkaatst en zonlicht gewoon doorlaat. De isolatiecapaciteit van een glas wordt ook wel aangeduid als de zogenaamde U-waarde. Hoe lager deze U-waarde, hoe hoger de mate van isolatie. Hieronder een aantal algemene tips voor als u HR(++) glas wilt aanbrengen:

  • HR++ glas isoleert het beste bij een spouw van om en nabij de 15mm. Houd rekening met extra kosten als uw bestaande glas dunner is en er dus niet zomaar een ruit met een spouw van 15mm in past.
  • Wilt u controleren of er in het glas een warmtereflecterende coating is aangebracht? Houd dan op 10 centimeter afstand van uw ruit een brandende aansteker. U ziet dan als u naar buiten kijkt vier vlammetjes als gevolg van reflectie. Als het derde of tweede vlammetje een afwijkende kleur heeft, is er coating aanwezig.
  • Naast coatings die warmteverlies van binnenuit tegengaan, kunnen er ook coatings aangebracht worden die zonlicht reflecteren. Op deze manier houdt u in de zomer uw huis koel.
  • Als u overstapt op een dikkere en gelaagde vorm van glas, probeer dan korting op uw inbraakverzekering te bedingen.
  • Vergeet bij isolatie van uw beglazing niet het kozijn. Kozijnen van hout of kunststof isoleren beter dan kozijnen van aluminium. Het voordeel van kunststofkozijnen is daarnaast dat ze door hun duurzaamheid de waarde van het huis omhoog helpen.
  • Uw oude glas mag niet in de glasbak. U kunt het inleveren bij de glasvakhandel.

Voor- en nadelen

Ook dubbel glas?

Als u overgaat op dubbel glas, ga er dan vanuit dat u de investering in ongeveer 7 tot 8 jaar terugverdient. Het duurt dus even, maar u plukt er wel degelijk eerder al vruchten van. Naast dat het een warmte-isolerende werking heeft, isoleert dubbel glas namelijk ook geluid. Eventuele geluidsoverlast van buiten zal aanzienlijk afnemen als u goed acht slaat op de dichting van naden, kieren en voegen. Speciaal tegen geluidsoverlast kunt u ook kiezen voor dubbelglas met platen met ongelijke dikte, of ruiten met een bredere ruimte tussen de platen. Deze laatste soort is echter niet in alle omstandgheden aan te raden, omdat een deel van de warmte-isolerende werking verloren gaat. Heeft u veelvuldig geluidsoverlast, weet dan in ieder geval dat er speciale glassoorten zijn.

HR++ glas is niet altijd wenselijk. Vanwege de sterk isolerende werking hiervan, kan de temperatuur aan de buitenkant sterk verschillen van de temperatuur aan de binnenkant. Het gevolg is dat er condens op de buitenkant van de ruit neerslaat. Dit geldt met name voor vrijstaande, landelijke woningen en woningen in waterrijk gebied. Ook een huis met relatief weinig dakoverstek kan hier last van hebben. Is uw huis onvoldoende geïsoleerd, dan kan zich ook condens vormen op overige koude vlakken, zoals de binnenzijde van een dunne buitenmuur. Zorg voor goede ventilatie, omdat u anders vochtproblemen kunt krijgen. U kunt boven uw raam regelbare ventilatieroosters (laten) plaatsen, die voor continue ventilatie van uw woning zorgen. Tegenover dit nadeel staat wel dat condens aan de binnenzijde van goed geïsoleerd glas nauwelijks een kans krijgt.